Ikke bruk eller drikk varmtvann fra kranen

Kan man bruke varmtvann til mat rett fra kranen ?
Svaret er nei. Selv ikke ved oppkoking, da dette ikke fjerner tungmetallene. Du skal ikke bruke varmtvann fra varmtvannsberederen til matlaging eller baking.

Varmt vannet er stillestående og kan i verstefall inneholde bakterier som blant annet legionella.

Varmt vann fra springen har et innhold tungmetaller, spesielt kobber .Tilfellet av tungmetaller kommer blant annet fra surt vann som leveres av vannverkene i Norge og vannrør i kobber eller metall.
Dette kan i ekstreme tilfeller gi kobberforgiftning. Det kan derfor være helseskadelig å bruke varmtvann rett fra varmtvannsberederne.

Vil også råde alle til å la kaldtvannet renne litt før det drikkes eller brukes, om du har kobberrør i huset. Det samme gjelder for plastrør da smaken blir bedre.

Hva kan jeg bruke varmtvannet til?

Bruk derfor varmtvannet fra springen kun til vask, oppvask, og vasking av kroppen.

Vedlikehold av varmtvannsberederen. 

Om varmtvannsberederen ikke er vedlikeholdt eller er gammel er ikke varmtvannet varmt
nok til drepes bakterier i vannet. Du skal derfor aldri ha en lavere temperatur en 70 grader. Det er også noen leverandører av nye varmtvannsberedere som har under 70 grader som standard.

Vannet er også ikke rent.


Hva er legionella?
Legionella er en bakterie som svever som slags farlige skyer i vannet. Denne bakterien formerer seg på 25-42 grader. I følge folkehelseinstituttet dør legionellabakterien raskt dersom den utsettes for 70grader. Legionella oppstår som oftest i kjøletårn, ismaskiner, beredere og andre vannbeholdere dersom temperaturen ikke er høy nok. Bakterien angriper lungene og det kan medføre betraktelig dødelighet blant eldre og immunsvekkede personer.
 
Sparing av strøm ved å senke temperaturen

Ja du spare strøm, men er du villig til å la dette gå ut over helsa?

Det beste spare tipset er å ta kortere dusj, montere sparedusj og ikke minst bytte av eldre varmvannsbereder.

Viktig å tappe varmtvannsberederen minst en gang i året.

Du skal minst en gang i året tappe ned varmtvannsberederen, du skal la vannet renne ut minst i 1 minutt. Dette gjøres ved å tappe fra kranen i bunn av varmtvannsberederen også kaldt sikkerhetsventilen.