Lekkasjestopper / vannstopper i rom uten sluk

Det er lovpålagt med vannstopper

Det er lovpålagt med lekkasjestopper/vannstopper i rom uten sluk.

Når du installerer en varmtvannsbereder på et rom uten sluk, for eksempel et kjøkken, er det påbudt med lekkasjestopper, også kalt vannstopper eller vannstoppventil.


Vi i byttevarmtvannsbereder.no kjenner selvfølgelig godt til alle lover og regler, og er oppdatert, slik at vi kan hjelpe deg når du ønsker å skifte varmtvannsbereder eller utføre annet rørleggerarbeid, slik som installasjon av lekkasjestopper.
Endringene på dette området ble innført med TEK 10 (byggteknisk forskrift fra 2010) og videreført i TEK 17. Hvis du eier en bolig som ikke har vannstopper, anbefales det av fagfolk å installere dette. Hvis du likevel skal skifte varmtvannsbereder, hvorfor ikke gjøre begge deler samtidig?

Hvorfor trenger jeg lekkasjestopper?
Vann gjør dessverre stor skade hvis det trenger inn i bygningskontruksjonen. Det kan påløpe skader for mange hundre tusen, noen ganger mer, avhengig av hvor omfattende skaden er. Og hvis det er vann som kun drypper, ikke plutselig inntruffet vannlekkasje (slik som sprukne vannrør og slukpotter) dekkes ikke dette av forsikringen!
Vanligvis dekkes heller ikke skader som skyldes manglende eller dårlig membran på bad eller vaskerom. Det samme gjelder andre problemer som skyldes dårlig håndverk.
En lekkasjestopper lar deg sove bedre om natten, og det vil også gi deg en solid rabatt på husforsikringen. Sammen med elsjekk, rør-i-rør kontrollert av Vannskadekontoret ved Byggforsk, alarm koblet til vaktselskap, kan du med en lekkasjestopper få opptil 60 % rabatt på husforsikringen. Med stadig økende premier, vil dette være en særdeles god investering. Men mest av alt er det en god investering i trygghet for deg og dine. Ønsker du kun lekkasjesikring, kan du likevel forvente deg opptil 30 % avslag i premien.

Spesielt viktig i eldre boliger
Statistikk viser at det oppstår vannskader hvert 9. minutt i Norge (tall fra Finans Norge). Det er som regel skader fra vannrør. Hvis du bor i en bolig fra 50-, 60- og 70-tallet, er du spesielt utsatt. En mulighet er å skifte til rør-i-rør, men dette blir ofte ikke prioritert av huseiere. Har du et eldre hus, steng hovedstoppekranen når du reiser. Hvis du leier ut deler av boligen, er ikke dette alltid mulig, men uansett vil en lekkasjesikring være smart. Med sensorer der vann kan gjøre skade, er det forståelig at forsikringsselskapene gir deg en god rabatt. Spesielt med tanke på at 80 % av skademeldingene er relatert til vannskader.

Hvem skal jeg kontakte for å få installert lekkasjestopper?
Når du får fagfolk til å installere en forsikringsgodkjent lekkasjestopper, kan du slappe av og vite at sannsynligheten for vannskade i huset ditt er redusert til et minimum. Det finnes sensorer som kun gir varsling, men det beste er å velge et system som stopper vanntilførselen automatisk. Systemer som Waterguard leverer er systemer der en magnetlås stopper tilførselen av vann ved en eventuell lekkasje.